Vlak voor de kerstvakantie overlegde ik met mijn collega over onze projecten. Ik dwaalde af naar het gebruik van digitale middelen op de school van mijn puberdochter. In de kerstvakantie zijn we even verlost van Magister. Ouders met kinderen op de middelbare school zullen dit ongetwijfeld herkennen. Je rapport even wegmoffelen vanwege een slecht cijfer? Al heel lang verleden tijd. Ouders kunnen de verrichtingen van hun kinderen op Magister precies volgen, tot één decimaal achter de komma. Maar goed dat is slechts een verzuchting van een vermoeide ouder en een even vermoeide puber. Want toen ik mijn collega vervolgens liet zien hoe het leren op deze middelbare school verder digitaal wordt ondersteund, viel zijn mond open. Niet van bewondering helaas.
Aan Magister is op deze school een menu-onderdeel ‘leermiddelen’ gekoppeld. Hier zijn in het geval van mijn dochter voor twee vakken digitale leermiddelen van de educatieve uitgever te vinden. Leermiddelen die passen bij de gebruikte methode. Zij zelf heeft dit menu-onderdeel nog nooit gebruikt en is daar ook nog niet op gewezen door haar docenten.
Los van Magister gebruikt de school een elektronische leeromgeving (It’s learning). Hiervoor moet je apart inloggen. Het menu van de elo is bij elk vak hetzelfde ingedeeld. Maar elke docent gebruikt de elo op zijn of haar eigen manier of helemaal niet. Een aantal docenten zijn enthousiast en plaatsen er allerlei links en leuke dingen op. Pubers gebruiken leuke dingen helaas alleen als het onderdeel is van het leerprogramma en nodig voor de toets. Een leuk filmpje of link als extraatje bekijken? Misschien een enkele zeer gemotiveerde leerling. De meeste docenten gebruiken de elo voornamelijk voor het plaatsen van belangrijke documenten, presentaties en planningen.
Mijn collega had dezelfde reactie als ik: “Mijn vingers jeuken om hier iets moois van te maken”. Wat is ‘iets moois’ dan in onze ogen? Om te beginnen een leerportaal waarin de verschillende software toegankelijk wordt via één login. De verschillende software blijft draaien maar leerlingen en docenten benaderen alles vanaf één centraal punt. Leermiddelen van de uitgever worden geïntegreerd bij het vak waar ze thuishoren en de docent kan deze middelen combineren met eigen leermiddelen en leeractiviteiten. De opzet van het leerportaal is helder en kent voor alle vakken dezelfde structuur. Alle docenten gebruiken functies op dezelfde manier zodat leerlingen bij elk vak snel weten hoe ze aan het werk moeten, wat het doel is van leeractiviteiten en makkelijk kunnen vinden wat ze nodig hebben. En lest best: het digitale leerportaal is de centrale ondersteuning van het leerproces van leerlingen en van de lessen van docenten. De docenten geven ‘blended’ onderwijs: zij combineren voor hun vak digitale leermiddelen met interactief contactonderwijs.
Onmisbaar onderdeel van dit moois is goede ondersteuning van, en hulp aan docenten. En dan heb ik het vooral over inzet van digitale didactiek in combinatie met contactonderwijs. Blended leren dus.
Ik heb geen onderzoek gedaan maar vermoed dat veel middelbare scholen nog erg terughoudend zijn met de inzet van digitale leermiddelen en de opzet van blended leren. Door onbekendheid en onzekerheid. Wij zouden graag iets doen met onze jeukende vingers voor deze scholen. Een blended droom onder de kerstboom? Eens kijken hoe we deze droom kunnen realiseren in 2015.