Blended leren ontwerpen en teamleren

Er was een lange stilte op het blogfront aan mijn kant. Mijn echtgenoot heeft mij bestraffend toegesproken. Ik mompelde dat ik het druk had maar hij merkte op dat het dan juist interessant is om kennis te delen. Dus bij deze.

Wat houdt ons bezig? De begeleiding van veel verschillende teams in het HBO en MBO bij ontwerp van blended onderwijs. Wij leren daarbij heel veel met en van deze teams.
Waar we bijvoorbeeld veel over moeten nadenken, zijn de verschillende didactische concepten en modellen waar deze opleidingen mee werken en wat deze modellen vervolgens betekenen voor ontwerpen van blended leren.

Om deze kennis met u te delen, wil ik de komende tijd een serie blogs over de verschillende modellen schrijven. Vandaag de eerste die niet gaat over de verschillen, maar juist over een belangrijke overeenkomst in het werk met al deze teams. Want wat voor alle teams geldt, is dat zij en wij samen ontwerpen, samen leren en samenwerken.

Samenwerking en teamleren is essentieel om effectieve ontwerpen te maken. De gezamenlijke vertaling van een toch wat abstract didactisch concept naar de werkelijkheid van een module, vak of semester binnen de context van een opleiding, is waar het uiteindelijk om draait.

De ontwikkeling van een gedeelde visie en teamleren werden door Peter Senge al genoemd als essentieel in zijn theorie over de lerende organisatie. Een gedeelde visie op onderwijs die van onderaf wordt gevoed en zo verder wordt ontwikkeld leidt tot blijvende onderwijsvernieuwing.

De verbinding met de lerende organisatie vond ik terug in het boek van Filip Dochy “Bouwstenenn voor High Impact Learning”. Dochy beschrijft in dit boek het HILL model: High Impact Learning that Lasts. Dit model wordt als basis voor de onderwijsvisie gebruikt door Fontys Pedagogiek waar we voor werken. De volgende keer zal ik ingaan op de 7 bouwstenen van dit model en onze visie op de manier waarop dit model ingezet kan worden voor ontwerp van blended leren.

Voor wie er vast over wil lezen:
http://www.kwaliteitvanonderwijs.nl/wp-content/uploads/2015/04/Essay-Filip-Dochy.pdf

Geplaatst in Leven Lang Leren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.