De docent als tovenaar

Altijd op zoek naar goede en simpele voorbeelden van blended leren, stuitte ik op een site van een KIPP-school. KIPP staat voor Knowledge Is Power Program. Op een van deze scholen in Los Angeles wordt een blended leren model (empower-model) gebruikt, waarbij kinderen in het klaslokaal veel directe instructie krijgen in kleine groepen.
De groepen zijn ingedeeld naar niveau. Een groep van 28 kinderen wordt begeleid door : 1 lead-teacher (5 jaar of meer ervaring), 1 intervention teacher (1 – 3 jaar ervaring) en een Instructional assistant. Leerlingen rouleren in het lokaal in steeds andere opstellingen. Na een les of uitleg gaan ze aan de slag op de computer of op een tablet in een speciaal opgezette elektronische leeromgeving (LMS). Techniek ondersteunt ook via analyse van leerresultaten zodat de kinderen de juiste stof krijgen op het juiste moment.

“A lot of people think technology is the magic bullet” zegt een leidinggevende op deze school, maar “teachers are the key, technology can help”.

Techniek helpt en ondersteunt maar docenten zijn de sleutel van het onderwijsslot. ICT biedt hen de mogelijkheid om verschillende onderwijsvormen toe passen, om aan te sluiten bij verschillen tussen leerlingen en studenten en gerichte feedback te geven tijdens het leren. Voor goed onderwijs is daarbij ook passie nodig en een een visie. Hoe wil een school of opleidingsinstituut omgaan met kinderen, studenten en deelnemers. En vooral: wat wil men bereiken? De docenten op deze school streven ernaar kansarme kinderen zover te brengen dat ze naar een goede vervolgopleiding kunnen.

Techniek en magie: het beeld deed mij denken aan de film Fantasia waarin Mickey Mouse als tovenaarsleerling met het toverboek aan de gang gaat. Hij volgt het boek en tovert een bezem die de vloer voor hem schrobt. Maar kan vervolgens het proces niet beheersen. Gevolg: honderden bezems en een overstroming. De echte tovenaar zet de boel stil en herstelt de schade. Als de techniek het toverboek is, dan is er dus een wijze tovenaar nodig om de techniek op een effectieve manier in te zetten. Dat betekent wel dat de tovenaar de toverformules en toepassingen goed moet kennen!

Interesse in het KIPP voorbeeld? Klik hier

Geplaatst in Leven Lang Leren.