Onze zomers staan al twee jaar in het teken van de pilots flexibele deeltijdopleidingen. Deze zomer hebben wij hard gewerkt aan de ontwikkeling en productie van leermateriaal voor de Pabo flexibele deeltijd van de Haagse Hogeschool. Vorige zomer hebben we gewerkt aan de online leeractiviteiten voor modules van de flexibele deeltijdopleiding Social Studies van Inholland.
Het project voor de Pabo was omvangrijk: in nauwe samenwerking met het ontwikkelteam en een toetsdeskundige hebben we alle online leermateriaal ontwikkeld voor de propedeuse. Vervolgens hebben we in Blackboard een overzichtelijke en flexibele structuur ontwikkeld waarbij we volop de interactieve mogelijkheden van BlackBoard en FeedbackFruits hebben gebruikt. Tot slot hebben we alle leeractiviteiten in Blackboard geplaatst.
De eerste 67 studenten zijn met de docenten/ studiecoaches sinds vorige week enthousiast aan de slag. Wij gaan ondertussen samen met het ontwikkelteam verder met ontwikkeling en productie van een hoofdfase module.
Uit de ervaring die we inmiddels hebben met flexibel deeltijdonderwijs zijn er drie vragen die bij ons leven en die wij graag met u delen:
- Hoe zorg je voor voldoende variatie in leeractiviteiten?
In de flexibele deeltijdopleidingen gebruiken we leeractiviteiten voor drie leeromgevingen: leeractiviteiten online, in contact (bijeenkomsten, workshops) en op de werkplek. Wij ervaren bij ontwikkeling van leeractiviteiten de uitdaging om de variatie van leeractiviteiten in deze verschillende leeromgevingen goed aan te brengen en vervolgens op elkaar aan te laten sluiten. Zodat er niet verschillende ‘werelden’ ontstaan waar studenten geen verband tussen zien.
- Wat is de meest effectieve en motiverende manier voor studenten om een leerpad (of leerarrangement) samen te stellen?
Studenten kunnen zelf hun leerpad (of leerarrangement) kiezen uit het aanbod van leeractiviteiten. Nu kun je als hogeschool ervoor kiezen een paar ‘voorgekookte’ leerpaden of leerarrangementen aan studenten aanbieden. Een menu. Bij de Pabo is ervoor gekozen om dat niet te doen en studenten een schematisch overzicht te geven van de leeractiviteiten per leeruitkomst, een soort menukaart. Het te volgen pad kunnen ze vervolgens zelf bepalen en overleggen met de studiecoach. A la carte dus. Wij zijn heel benieuwd hoe studenten en hun studiecoaches hiermee omgaan.
- Welke mensen heb je nodig in een team dat flexibel deeltijdonderwijs gaat ontwikkelen en produceren?
De kwaliteitseisen aan toetsing en leeruitkomsten zijn hoog. De opzet van de leeractiviteiten met integratie van de drie leeromgevingen is een onderwijskundige en didactische uitdaging. Omdat deeltijdstudenten in de flexibele opzet veel op afstand studeren zijn de kwaliteitseisen die aan de online leeractiviteiten en begeleiding worden gesteld ook hoog. De online omgeving moet een goede structuur hebben en er aantrekkelijk uitzien. Dit alles vraagt om teams met verschillende deskundigheden: docenten, toetsdeskundigen en onderwijskundigen/specialisten blended leren.
Herkent u de vragen? En heeft u een antwoord of idee om met ons te delen?