‘Flipping the classroom’ uit de vorige eeuw

‘Flipping the classroom’

Een didactische aanpak die de laatste 2 jaar terrein wint in het onderwijs. Niet een revolutionair nieuwe aanpak maar wel een aanpak die docenten lijkt aan te spreken. Veel wat ik lees over ontwerpen van blended leren lijkt ingewikkeld: veel interessante schema’s, veel definities (wat is nu eigenlijk blended leren) en weinig praktische tips. Ongetwijfeld zal over de definiĆ«ring van ‘flipping the classroom’ ook weer discussie ontstaan. Interessant voor onderwijskundigen. Maar een docent of manager in het onderwijs blijft zitten met de simpele vraag: hoe pas je nu een blended aanpak toe in je onderwijs? Hoe flip ik mijn classroom?

Eric Mazur is professor aan de Harvard University en is eigenlijk al in de jaren 90 van de vorige eeuw begonnen met het flippen van zijn onderwijs. Het leuke aan zijn aanpak is niet alleen dat hij al een “flipper” avant la lettre was, maar dat hij laat zien hoe interessant je les kan worden als je de ruimte die ontstaat in je les gebruikt voor interactie en peer-instructie.

De ingrediƫnten van zijn aanpak in het kort:

  1. studenten bereiden de les (theorie, instructie) voor via een video, een podcast, een tekst of artikelen.
  2. de vragen die zij hebben hierover, de zaken die bij hen verwarring veroorzaken, sturen zij naar de docent via een elektronische leeromgeving of een ander sociaal medium waarin zij elkaars vragen kunnen zien
  3. de docent bekijkt de vragen en groepeert ze in clusters. Rondom deze clusters bereidt hij de les voor.
  4. in de les gaat de docent niet de vragen beantwoorden maar gebruikt hij gespreksmethoden, een quiz-formule en peerinstructie (overleg met elkaar over het antwoord).

 

Geplaatst in Leven Lang Leren en getagd met , .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.