Ontwerpen van blended leren: spelen met persona’s

 

Gisteren hebben we de cursus Ontwerpen van blended leren afgesloten met een groep docenten van ROC Midden Nederland. Alle cursisten hebben een pitch voor hun ontwerp gepresenteerd en daarna hun werk nader toegelicht in hun stand. Het publiek bestond uit de medecursisten, een aantal van hun managers en Pascal Koole Projectleider Blend-IT ROC Academie en initiatiefneemster van deze professionalisering voor docenten.
De vakken waar de docenten voor hebben ontworpen, waren heel divers: het internet of things, chromotografie, duurzaamheid en organisatie van een sportevenement, om een greep te doen.

 

Als trainers hebben wij met gepaste trots gekeken en geluisterd naar de deelnemers. Het geeft veel voldoening om te zien dat zij de ontwerpstappen en – tools uit de cursus toepassen en combineren met eigen inhoudelijke en vakdidactische expertise.

 

Hoe hebben we dit resultaat bereikt? In drie workshops met tussentijdse online werkopdrachten hebben we met de deelnemers drie ontwerpstappen gezet:

Stap 1: Leerdoelen en toetsing
Stap 2: Didactische benadering, persona’s en leerpaden
Stap 3: Storyboarden van leeractiviteiten

 

In stap 1 hebben we gekeken naar de leerdoelen van het vak: zijn ze goed geformuleerd en op het juiste niveau? Welke vorm en frequentie van toetsing past hierbij?

 

In stap 2 keken deelnemers naar de grove opzet van hun vak: welke opzet past het beste bij de doelen van mijn vak en welke soorten cursisten heb ik? Bijvoorbeeld: als ik naar de doelen van mijn cursus kijk, denk ik dat ik het best kan werken met casussen als uitgangspunt. Mijn cursisten zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: cursisten die de hele leerweg behoefte hebben aan instructie (instructieafhankelijk) en cursisten die ik snel los kan laten (instructieonafhankelijk).

Een voorbeeld van persona’s bedacht door een deelnemer:

Thea en Theo Up
Theoretisch hoog niveau, nauwkeurig, analytisch en praktisch

Marco en Marianne Cherry Pick
Open, associatief, kunst afkijkers en ontdekkers, creatief en praktisch

Kees en Kathy Bijdrager
Oplossingsgerichte denkers, werken graag samen, creatief en praktisch

 

In de persona’s zitten overeenkomsten en verschillen. Als ontwerper kun je nu een beslissing nemen over hoe je omgaat met deze verschillen tussen studenten. Met andere woorden: ga je differentiëren en zo ja, hoe? Maak je bijvoorbeeld voor elke persona een eigen leerpad of kies je voor 1 leerpad waarbij je in je leeractiviteiten wel rekening houdt met persona’s? Voor Theo en Thea kun je bijvoorbeeld theorie aanbieden in de vorm van tekst of film waarin een expert aan het woord is, gevolgd door uitdagende opdrachten. Marco en Marianne doe je een plezier met mooie uitgewerkte voorbeelden van hoe je iets aan kunt pakken en voor Kees en Kathy zijn er opdrachten die ze samen met anderen kunnen uitwerken.

 

In stap 3 zijn we tot slot gaan storyboarden met behulp van het Playbook* en kaarten met leeractiviteiten. De grove opzet wordt nu concreet: in welke leeromgeving plaats je je leeractiviteiten (online, op school, in de beroepspraktijk), welke leeractiviteiten kies je en leren studenten daarbij individueel, samen of van een expert? Bij gebruik van het Playbook spelen deelnemers met verschillende combinaties van deze mogelijkheden.

 

De ontwerpresultaten van de docenten van ROC Midden Nederland zijn mooi. We hopen dat ze veel plezier zullen hebben met hun studenten bij de uitvoering van hun ontwerp!

* Het Playbook is gebaseerd op een model van Jos Franssen dat 2Blearning heeft doorontwikkeld.
Bron: lectorale rede ‘Teaching, Learning & Technology: instrumentatie van betekenisvolle interacties’ (2015) van Jos Fransen, pagina 39.

Geplaatst in Leven Lang Leren.

Eén reactie

  1. Pingback: Links voor december 2023 - Rob Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.