Tijd besparen met een Digitale Leeromgeving

Eén van de minder bekende voordelen van een digitale leeromgeving is dat een juiste inzet van een dergelijke systeem een docent veel tijd kan besparen. Docenten krijgen veel vragen van studenten via de mail binnen. Deze vragen gaan vaak over praktische of organisatorische zaken van een vak of een cursus: wanneer moet de opdracht ingeleverd worden, wat wordt er verwacht van de stage, waar kan ik de formats vinden? Elke dag een volle inbox met allerlei, vaak dezelfde vragen, van verschillende studenten.

Tijd besparen met een digitale leeromgeving kan op twee manieren. Allereerst door informatie over een vak of een cursus overzichtelijk en consequent op dezelfde manier te presenteren aan cursisten. Als een docent of liever nog alle docenten in een opleiding de informatie op dezelfde manier presenteren, kan iedereen alles makkelijk vinden.

In de tweede plaats biedt een digitale leeromgeving ook de mogelijkheid een forum in te zetten. Een “vraag en antwoord-forum” kan een docent veel tijd besparen. Studenten plaatsen hun vragen in het forum in plaats van deze naar de docent te mailen. Vervolgens kan iedereen die toegang heeft tot het forum ( docent en de medestudenten) de vragen zien, beantwoorden en.. de antwoorden zien. Dat scheelt de docent veel mailverkeer!

In een forum is het wel belangrijk, net als bij vragen via de mail, om tijdig antwoord te geven, zodat studenten ook gemotiveerd blijven om vragen te stellen.

Geplaatst in Leven Lang Leren.