Twee lessen over implementatie van blended leren

Deze week moest ik denken aan lang geleden toen ik op de Pedagogische Akademie (nu Pabo) gymlessen voor moest bereiden. Niet echt mijn ding maar wat ik er wel van leerde is hoe gedetaileerd de organisatie van zo’n les doordacht moest worden. Anders wordt het een chaos. Hoeveel kinderen, hoeveel groepjes, wie draagt de banken, waar zetten ze ze neer? Hoe regel je de overgang van het ene toestel naar het andere, enzovoort.

Ik moest eraan denken toen we bezig waren met de ondersteuning van een docent bij de uitvoering van een nieuw blended concept voor zijn lessen. Onder meer gebruikt hij tijdens zijn lessen polling om het begrip van studenten te testen. In de uitvoering stuitten we op een organisatorische schoonheidsfoutje: de studenten waren nog niet ingelogd op hun school emailaccount. Terwijl wij ervan uitgingen dat dat al wel zo zou zijn. Waardoor we ter plekke een andere oplossing moesten verzinnen om studenten mee te laten doen. Dat lukte maar het is geen vliegende start geworden.

Ook naar aanleiding van dit praktijkvoorbeeld was een leerpunt voor ons dat de ‘digital natives’, zoals deze generatie studenten wordt genoemd, toch best moeite hebben met software die ze niet kennen. Een account aanmaken, verifiëren via e-mail, inloggen… het ging niet van een leien dakje. Wij waren in de voorbereiding steeds erg gefocust op de docent maar hadden bij de start ook nog onze handen vol aan de studenten. Alle gebruik van social media ten spijt is iets nieuws geen gesneden koek voor ze. Ook een leerpunt voor de volgende keer: reserveer meer tijd bij de start voor instructie van studenten.

De twee lessen:
1. Alle praktische aspecten van organisatie en techniek heel gedetailleerd doordenken en nergens vanuit gaan..
2. Ook niet uitgaan van voldoende ICT-vaardigheid van studenten.

Geplaatst in Leven Lang Leren en getagd met , , .