Van omgevallen boekenkast naar leeromgeving

Soms lijkt een elektronische leeromgeving (elo) zelfs in Moodle, meer op een omgevallen boekenkast dan op een plek waar studenten samen of individueel kunnen leren. Kent u ze: de pagina’s met grote hoeveelheden documenten en powerpoint-presentaties?

Soms staat erbij dat het noodzakelijk is om het door lezen als voorstudie. Soms wordt het aangeboden als “verdieping”. Weinig kans dat studenten hier hun vingers aan zullen branden. Desgevraagd zeggen docenten dat dit zeer interessante stof is en dat er toch vast studenten zijn die dit fijn vinden. En het uploaden gaat zo makkelijk, ook veel interessante links worden geplaatst. Oorzaak: een combinatie van enthousiasme voor het vak en het gemak van het uploaden. ┬áStudenten zien al gauw door de bomen het bos niet meer en lezen weinig. Docenten raken gefrustreerd omdat er niks gelezen wordt, ook niet de noodzakelijke voorstudie!

Wat te doen: richt de leeromgeving netjes en aantrekkelijk in. Gebruik plaatjes, geef aanwijzingen over waar wat te vinden is en heel belangrijk: verbind het online leren met het contactonderwijs. Bijvoorbeeld: stel via een forum vragen over de voorstudie en gebruik de antwoorden van studenten in uw les. Zo gaat u van omgevallen boekenkast naar een effectieve leeromgeving!

Geplaatst in Leven Lang Leren.